Den første kategori af metoder har fokus på teksten og den måde teksten er bygget op på. Disse kaldes tekstinterne metoder. Den anden kategori af metoder kaldes teksteksterne metoder, fordi man kigger på tekstens indhold men også det, som er udover teksten. Det kan være, at man sætter teksten i sammenhæng med den tid, som teksten er skrevet i, eller den forfatter, som har skrevet teksten.
De tre forskellige tekstinterne måder at læse, analysere og tolke teksten på fortæller noget om tekstens struktur, og derfor kaldes de strukturalistiske metoder:
Modsætningsanalyse:
I modsætningsanalysen tager man to modsætninger. Tekstens modsætninger er vigtige for handlingen, men også for personernes væremåde og udvikling. Med modsætningsanalysen kan man finde den gode og den onde person i teksten. Dette kan fortælle om tekstens handling, fordi man håber, at den gode person sejre over den onde. Man ser også på karakterens udvikling eksempelvis fra barn til voksen som Møen fra Harpens Kraft som går igennem denne udvikling.
Hjemme-ude-hjem:
Modsætningsanalysen evne til, at fortælle om en persons udvikling kan uddybes i hjemme-ude-hjem-modellen. I hjemme-ude-hjem-modellen er hovedpersonen i centrum. Tekstens opbygning er derfor bygget op efter hovedpersonens udvikling. Personen i starten af teksten er tryg og føler sig hjemme, men så sker der en drejning i historien og personen føler sig utryg. Til sidst finder personen tryghed igen. Det er ikke altid, at personen kommer tilbage til det samme hjem, som personen havde i starten, men personen føler sig altid hjemme i slutningen. I Harpens Kraft er møen hjemme i starten, men op til sit bryllup med Hr. Villemand bliver hun utryg. Møen er bange for, at blive en kvinde. Til sidst redder Hr. Villemand møen og de bliver gift. Møen bor i starten hos sine forældre, men til sidst hos Hr. Villemand.
Aktantmodellen:
Aktantmodellen bruges til at analysere bl.a. forskellige folkeeventyr. Aktantmodellen hjælper en med at finde og tilegne de forskellige roller som personerne har. Modellen tager udgangspunkt i subjektets ønsker og hvem/hvad spiller ind i vejen til objektet ud fra de 4 andre roller. Rollerne bliver kaldt for aktanter og derfra har modellen sit navn. Aktantmodellen tager hensyn til 6 forskellige roller.
Aktantmodellen bruges til at analysere bl.a. forskellige folkeeventyr. Aktantmodellen hjælper en med at finde og tilegne de forskellige roller som personerne har. Modellen tager udgangspunkt i subjektets ønsker og hvem/hvad spiller ind i vejen til objektet ud fra de 4 andre roller. Rollerne bliver kaldt for aktanter og derfra har modellen sit navn. Aktantmodellen tager hensyn til 6 forskellige roller.
Subjekt: Oftest hovedpersonen i
historien som går fra en fase til en anden, altså vedkommende går igennem en
udvikling gennem historien.
Objektet: Det som subjektet gerne
vil opnå gennem historie. Dette kan være en person, men også en følelse eller
en ting.
Man sætter de forskellige figurer fra
eventyret ind på aktant pladserne som der eksempelvis er blevet gjort med
folkeeventyret ”Harpens Kraft”:
God brug af modeller, hjalp til at vise hvordan det hele hænger sammen og endnu bedre er det, at aktantmodellen har fået tilsat Harpens Kraft ind, så det er lettere at se sammenhængen.
SvarSlet- Mikkel Edelmann
Fint børnevenlig sprog, dog er der nogle ord, som børn nok ikke forstår såsom 'struktur'. Det er dog kun småord - resten er skrevet i et fint, børnevenlig sprog og har det indhold med, der er vigtigt.
SvarSletIkke for langt, ikke for kort, meget let at forstå, super brug af børnevenligt sprog!
SvarSletMeget overskueligt sat op, dog er der mange lange komplicerede sætninger, især i starten, som kan være svære for børn at forstå. Godt med billeder til understøttelse. Godt forklaret med Harpens Kraft som eksempel, uden at det bliver alt for indviklet.
SvarSletRigtig god forklaring af de forskellige modeller og metoder. Jeg synes det er godt formidlet til børn dog kan nogle ord godt få en ekstra forklaring. Ja men generelt er indholdet rigtig godt!!
SvarSletGod opdeling i forhold til de forskellige modeller, som bliver brugt i denne metode. Og god inddragelse af "Harpens Kraft". Det er skrevet i et sprog alle kan forstå.
SvarSletMeget god struktur for informations formidlingen. Dog er dette ikke det mest børne vendlige. Det var fint at der var eksempler over de forskellige analyse modeller.
SvarSletGodt og let læseligt sprog, også for børn! Gode informationer med eksempler og modeller, der beskriver sammenhængen samt gode forklaringer. :-)
SvarSlet